Papir koristimo svakodnevno. Pišemo i crtamo po njemu, zamatamo darove u njega, koristimo papirnate vrećice,… I zatim ga bacimo (u plavi spremnik za papir).

No jeste li ikad pokušali starom papiru dati novu svrhu?  Na internetu možemo pronaći bezbroj ideja kako stari ili iskorišteni papir ponovno upotrijebiti. Nama se svidjelo nekoliko prijedloga, pa smo ih odlučili podijeliti s vama.

Omot za poklon

Papir izrežite na trake ili izrežite oblike za koje mislite da će lijepo izgledati na vašem poklonu. Također ga možete koristiti za izradu čestitki za posebne prilike ili pisanje pisama. Crtajte ili obojite papir kako bi bio još unikatniji.

Omot

Isjeckajte papir i upotrijebite ga kao materijal za pakiranje za slanje artikala ili za rukotvorine kao što je izrada skulptura od papier machea. Isjeckani komadi također dobro funkcioniraju kao punilo za plišane životinje ili jastuke za dodatnu mekoću i amortizaciju.

Konfeti

Stari papir izrežite ili potrgajte na sitne komadiće i pretvorite ga u konfete! Ovo je sjajna za rođendanske zabave ili druge svečane događaje gdje su potrebni ukrasi. Možete čak napraviti šarene konfete miješanjem isjeckanog svilenog papira sa komadima starog papira.

Umjetnička djela od papira

Upotrijebite svoj stari papir za stvaranje umjetnosti! Pokušajte ga složiti u origami figure ili izrezati oblike koji se mogu koristiti u kolažu. Također možete crtati po njemu bojicama ili flomasterima i biti kreativni s kombinacijama boja i uzorcima.

Ponovna uporaba starog papira izvrstan je način da pomognemo okolišu i smanjimo naš ugljični otisak. Papirni otpad je jedan od najvećih doprinositelja otpadu na odlagalištima i važno je da svi damo svoj doprinos smanjenju, ponovnoj upotrebi i recikliranju.

Bez obzira na to kako odlučite ponovno upotrijebiti svoj stari papir, zapamtite da pomažete smanjenju našeg lošeg utjecaja na okoliš!