U zadnjih nekoliko desetljeća proizvodnja plastike u svijetu imala je eksponencijalan rast. Dok se sredinom 20-tog stoljeća proizvodilo 1,5 milijuna tona plastike, sada je ta količina narasla na gotovo 360 milijuna tona. Ovakvo povećanje proizvodnje plastike imalo je direktan utjecaj na naš okoliš, a pogotovo na morski svijet budući da znanstvenici u organizmima riba, morskih kornjača I drugom živom svijetu redovito pronalaze sitne čestice plastike.

Pandemija koronavirusa, koja je šokirala I paralizirala cijeli svijet, donijela je I kratkoročno dobre stvari, pa je tako u prvoj polovici 2020. Godine proizvodnja plastike znatno pala. Međutim, već u drugom dijelu godine se oporavila.

Iako je plastika prisutna u gotovo svakom aspektu našeg života, nažalost najčešće ju koristimo jednokratno. U prošlosti se odlagala na odlagalište miješanog komunalnog otpada zajedno sa svim drugim otpadom, no u zadnjih desetak godina I kod nas se sve više vodi računa o održivom gospodarenju otpadom pa je tako plastika jedna od glavnih sastavnica otpada koja se odvojeno prikuplja.

Osim što se plastika može reciklirati te ponovno koristiti kao sirovina, vrlo često postojeću plastičnu ambalažu koju smo iskoristili možemo prenamijeniti te time na jednostavan I lak način još više pridonijeti smanjenju otpada.

Kako bismo pomogli smanjenju otpada, kod kuće na vrlo jednostavne načine možemo ponovno iskoristiti plastičan otpad, a mi smo izdvojili nekoliko najboljih:

Vaza za biljke

Vaza za biljke

Ljudi koji vole kućne biljke često imaju nove kojima je potreban dom. Umjesto da trošite novac za nove vaze, samo prerežite plastične boce na pola i napunite ih zemljom, a po želji ih ukrasite

Kasica prasica

Kasica prasica

Gotovo svaku plastičnu bocu možete pretvoriti u preslatku kasicu prasicu u koju ćete stavljati svoj sitniš ili potaknuti svoju djecu da štede novac! Osim toga, ovo je zabavan projekt za vas i vašu djecu.

Hranilica za ptice

Hranilica za ptice

Ptice će cijeniti grickanje sjemenki iz reciklirane plastične boce. Možete izrezati rupu u boci i napuniti je sjemenkama ili hranom za ptice kako bi vaši ljubazni leteći susjedi bili siti i sretni. Samo ju objesite na svoje omiljeno drvo ili oko svoje kuće.

Organizator u garaži

Organizator u garaži

Lako je baciti sve svoje različite odvijače i vijke u jednu ladicu. Upotrijebite manje plastične boce da odvojite i organizirate sve te sitne dijelove.