Većina komposter dizajnirana je za ubrzavanje razgradnje organskih tvari pravilnim prozračivanjem i zadržavanjem vlage. Ispravnim omjerom zraka i vlage stvaraju se idealni uvjeti za aktivnost aerobnih organizama odgovornih za visoke temperature koji pretvaraju organske materijale u kompost.

Što je komposter?

Komposter je spremnik u koji stavljamo organski otpad da bi se s vremenom pretvorio u kompost (organski materijal).

Proces razgradnje s vremenom će se odvijati u kompostnoj “hrpi” “. Međutim, komposter se isplati jer pomaže ubrzati razgradnju i održava prostor urednim. Neki su spremnici kontinuirani, što znači da im možete nastaviti dodavati otpad, dok drugi stvaraju serije komposta s određenom mješavinom sastojaka koje dodajete sve odjednom.

Savjet: Za svoju vanjski komposter odaberite mjesto na vašem travnjaku koje je djelomično osunčano. Previševsunca isušuje kompost i sprječava pravilnu razgradnju.

Kako napraviti komposter kod kuće

Kako napraviti komposter kod kuće?

 Materijali:

  • četiri palete iste veličine
  • četiri kutna nosača
  • kutija s vijcima
  • bušilica
  • odvijač
  • pila

Koraci:

Počnite tako što ćete spojiti tri palete kako biste stvorili stražnju i bočne strane. Uspravite ih i naslonite jednu na drugu, a zatim ih spojite vijcima kako bi ostale na mjestu. Dva bočna “zida” trebaju biti u ravnini sa širinom stražnjeg.

Pričvrstite dva držača na svaki kut, na vrhu i na dnu. Sada imate dovršene zidove.

Četvrta paleta će biti korištena kao vrata kompostera, kako bi se lakše punio. Pomoću pile prerežite paletu na pola između dvije stražnje letvice. Sukladno tome, prednju stranu treba rezati između dvije prednje letvice. Piliti točno uz letvice kako bi se dobila ravna, uredna završna obrada.

Sada pričvrstite vrata na ostale tri strane kompostera. Upotrijebite dvije jake šarke po vratima, pričvrstite šarke izvana kako bi se vrata lakše mogla otvoriti. Postavite donja vrata malo iznad tla kako se ne bi zakačila te ostavite mali razmak između donjih i gornjih vrata.

Također, možete omotati svoj komposter žicom ili mrežom kako bi spriječili da sadržaj iscuri iz kompostera, ali nije nužno.

I vaš komposter je spreman stvarati kompost!

Akako pravilno kompostirati i dobiti kvalitetan kompost, pročitajte u blogu Kućno kompostiranje.