Zelena strana Festivala igračaka: Burza igračaka i Kreativni s(m)et kroz igru uče roditelje i djecu ekologiji

Ivanićgradsko komunalno poduzeće Ivakop, partner Festivala igračaka od samog njegova početka (prije pet godina), svojim kreativnim idejama nastoji podignuti ekološku svijest građana. Prvi njihov projekt je Burza igračaka koji osim socijalnog elementa veće dostupnosti igračaka za siromašnu djecu istovremeno propagira i ekološki princip RE-USE s naglaskom da se igračkama, koliko je god moguće, produlji životni vijek te da ih što manje završi na odlagalištu otpada!

Drugi njihov projekt koji će u suradnji s organizatorima Festivala predstaviti na 5. Festivalskom izdanju 19/20.5., istodobno je i nastavak ekološke prakse RE-USE-a, ali i podizanje svijesti građana o važnosti recikliranja, kao i podsjećanja roditelja da bi više vremena trebali provoditi s djecom učeći i njih da otpad nije smeće te da se od priručnih materijala može kreativno stvarati i pritom ne trošiti novce na gotove, tvorničke stvaralačke setove.

Kreativni s(m)et – igra stvaranja kojoj je cilj osvijestiti male građane i njihove roditelje da otpad nije smeće već često puta kvalitetan materijal za igranje i stvaranje. Ivakop je u svom igraćem setu priredio otpadni materijal, pribor i brošuru koji bi trebali inspirirati “igrače“ kako se sve načine može kreativno i kvalitetno iskoristiti otpad.
Na Festivalu 100 paketa Kreativnog s(m)eta predstavnici Ivakopa će nasumično podijeliti roditeljima. U lijepo zapakiranim hobi setovima ljudima će biti zapravo vraćeno njihovo “smeće“ – razvrstano i po potrebi oprano. Uz to će dobiti pribor za kreativno stvaranje (škarice, ljepilo…) te informativno-edukativnu brošuru u kojoj će biti ispričana priča o važnosti razdvajanja otpada te ideje i savjeti što se može kreirati od materijala u S(M)ETU.
Kolateralno u Ivakopu se nadaju da će ovakvim akcijama podići postotak razdvajanja otpada.

Kad je prije pet godina lansirana na prvom Festivalu igračaka projekt Burze igračaka funkcionirao je samo u vrijeme festivala, a odnedavno su za tu akciju pripremljeni posebno izrađeni pultovi koji se nalaze u knjižnicama i vrtićima na području Ivanić Grada na kojima se mogu ostavljati/razmijenjivati igračke tijekom cijele godine. Ivakop i Festival igračaka jako su ponosni što je njihov projekt zaživio i prihvaćen među građanima.

IVAKOP – U KORAK S EUROPSKIM EKOLOŠKIM TRENDOVIMA

Više od 4 godine komunalno poduzeće Ivakop aktivno provodi odvojeno prikupljanje otpada sustavom „od vrata do vrata“ od svojih građana, a sukladno obvezama preuzetih od EU-a. Primjerice, za razliku od Zagrepčana, građani Ivanića imaju mogućnost na kućnom pragu razvrstavati, uz miješani komunalni otpad u zelenim kantama, još i papir, plastiku i metal putem propisanih vreća te kompostirati u svojem vrtu u spremnike koje su preuzeli od Ivakopa ili putem vlastitih kompostera koje su sami izradili. U narednom razdoblju Ivakop će podijeliti i smeđe kante za prikupljanje biorazgradivog otpada koji će biti deponiran na obližnjoj kompostani, a planira se i podjela dodatnih količina kompostera. Planira se do kraja godine izgraditi reciklažno dvorište te nabaviti mobilno reciklažno dvorište. Ujedno građani Ivanić-Grada već godinama imaju mogućnost odlaganja otpadnog papira, plastike, metala i stakla u spremnike na 21 zelenom otoku te tekstilnog otpada na 3 lokacije u gradu.
Pionirski rad Ivakopa prepoznala i struka te su u 2017.g. podijelili prvu nagradu (s Gradom Zadrom) na državnom natječaju CROPAK za najbolju ambalažu – u kategoriji edukacijskog projekta u području zaštite okoliša.

Sukladno direktivama EU-a Hrvatska bi do 2022. trebala na deponije odlagati manje od 25% komunalnog otpada, a 60% bi morali prikupiti odvojeno, što gledajući iz današnje perspektive, izgleda teško ostvarivo. Stoga nam je vrlo izvjesna sudbina zemalja kojima je Sud pravde EU odredio penale zbog otpada. Italija je, primjerice, zbog nepropisnog skladištenja i uništavanja otpada kažnjena s 40 milijuna eura jednokratno plus 42,8 milijuna eura svakih šest mjeseci dok ne ispuni obveze. Poljska plaća 67.314 eura dnevno jer nije ispoštovala svoje obveze u zbrinjavanju otpada.

Trenutno na hrvatskim odlagalištima završava 77 posto komunalnog otpada, dok je samo 21 posto upućen na oporabu. Ivanić Grad, iako samo četiri godine provodi politiku odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu, odskače od hrvatskog prosjeka. Zahvaljujući Ivakopu u Ivaniću 21,34 posto otpada završi u oporabi, a u obližnjoj maloj općini Dubravica 21,61 posto. Te ih brojke plasiraju među vodeća gradska komunalna poduzeća u Zagrebačkoj županiji.

Ukupna količina komunalnog otpada po stanovniku EU-a znatno varira od zemlje do zemlje, što ovisi o obrascima potrošnje, ekonomskom bogatstvu, demografskim kretanjima, ali i načinima prikupljanja i upravljanja otpadom.
Najviše ga proizvode Danci (789 kg), Ciprani (638 kg) i Nijemci (625 kg), a najmanje Rumunji (247 kg), Poljaci (286 kg) i Česi (316 kg). Što se tiče Hrvatske, ona je s 393 kilograma po stanovniku u donjem domu po proizvodnji otpada, ali je zabrinjavajuće što se nalazi u skupini zemalja koje su ga povećale posljednjih desetak godina.

Izvor:VolimIvanic.info