U srijedu, 25. studenog 2015. godine u gradu Velikoj Gorici održana je završna konferencija projekta In My Back Yard, na kojoj su bili prisutni i predstavnici komunalnog društva Ivakop d.o.o. te predstavnici Općine Kloštar Ivanić.

Konferencija je okupila velik broj stručnjaka iz područja gospodarenja otpadom i zainteresirane javnosti. Projekt In My Back Yard koji je financirao Europski fond za regionalni razvoj predstavlja uspješan primjer prekogranične suradnje, u ovom slučaju Grada Velike Gorice i Grada Velenje iz susjedne Slovenije.

Kao rezultat suradnje izgrađeno je Reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava, uređen i opremljen je Centar za ponovnu uporabu Velenje, kupljen je električni kombi za prijevoz predmeta za ponovnu uporabu na području Grada Velenja.

Također, kao neposredni rezultat provedbe projekta izrađene su komparativne studije gospodarenja otpadom, strategije edukacije i komunikacije u pitanjima gospodarenja otpadom te različiti edukacijski i promotivni materijali u području gospodarenja otpadom.

U završnom dijelu konferencije organiziran je obilazak Reciklažnog dvorišta Mraclinska Dubrava u kojem će građani moći odvojeno odlagati staklo, plastiku, stari papir, tekstil, električni i elektronski otpad, drvo i zeleni otpad, automobilske gume te ostale vrste otpada koje nastaju u kućanstvu. Reciklažno dvorište vrijedno je 4,5 milijuna kuna, i površine oko 4400 metara četvornih.

IMG_5012

 

 

Obzirom da je na području Grada Ivanić-Grada, Općine Križ i Općine Kloštar Ivanić također predviđena izgradnja reciklažnih dvorišta, i to u vrlo skoroj budućnosti, ovako stečena znanja i iskustva od iznimnog su značaja našem komunalnom društvu i predstavnicima jedinica lokalne samouprave u cilju postizanja europskih standarda u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša.

 

I.E.