U srijedu, 14. rujna 2016. godine, u osnovnoj školi Milke Trnine u Križu održana je prva edukativna radionica na temu odvojenog sakupljanja otpada u novoj školskoj godini, a koju je sa zanimanjem pratilo dvadesetak učenika šestog razreda.

radionica_kriz17Od ove školske godine radionice će voditi profesorica biologije i kemije Gordana Gorčan koja je u suradnjim s komunalnim društvom Ivakop d.o.o. osmislila model radionice. Radionica traje dva školska sata u kojem učenici kroz uvodnu prezentaciju, ispunjavanje radnih listića, fotokviza i praktičnu radionicu dobiju informacije o tome što je otpad, kako nastaje, kako se prikuplja i razvrstava. U drugom dijelu naglasak je stavljen na kompostiranje te se kroz teorijski i praktični dio učenici upoznaju o nastanku komposta i njegovoj praktičnoj primjeni u kućanstvu.
Radionice će se održati u svim osnovnim školama na području Grada Ivanić-Grada, Općine Križ i Općine Kloštar Ivanić a namijenjene su učenicima četvrtih i šestih razreda. Cilj radionica je podizati svijest stanovništva od najmlađe dobi o važnosti odvojenog prikupljanja otpada, pravilnog postupanja s otpadom te kako time utječemo na zaštitu okoliša i prirode oko nas.