U Vodicama se od 22. do 24. studenoga održao 9. susret gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati koji su organizirali Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i poslovni tjednik Lider. Ovogodišnji susret okupio je preko 350 predstavnika gradova, općina, komunalnih društava, državnih institucija i poduzetnika. Glavne teme susreta bile su efikasno gospodarenje otpadom i lokalni razvoj, kako uskladiti razvoj destinacije s razvojem lokalne zajednice i budućnost lokalne samouprave. Održane su dvije prezentacije lokalnih praksi, brojna izlaganja i nekoliko okruglih stolova. Susretu su prisustvovali i predstavnici jedinica lokalne samouprave i tvrtke Ivakop – načelnik Općine Križ Marko Magdić, zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj i direktorica Sanja Radošević.

Za predstavnike komunalnih poduzeća najinteresantnija su bila izlaganja ministra zaštite okoliša, Tomislava Ćorića, koji je predstavio mogućnosti koje se otvaraju jedinicama lokalne samouprave u okrivu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014-2020. Najavio je i javne pozive za sufinanciranje komunalne opreme i infrastrukture te edukativno-informativnih aktivnosti, a prvi natječaji očekuju se do kraja godine.

Aleksandra Čilić, načelnica sektora u Fondu za zaštitu okoliša, na okruglom stolu posvećenom zbrinjavanju otpada i lokalnom razvoju najavila je da se iduće godine sprema velika javna nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koji će biti namijenjen jedinicama lokalne samouprave. Uvjet za prijavu na natječaj biti će da jedinica lokalne samouprave ima dovršen Plan gospodarenja otpadom. Anamarija Matak iz Ministarstva zaštite okoliša istaknula je kako je pred komunalnim društvima obiman posao usklađivanja s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom.

Igor Petek iz ljubljanske komunalne tvrtke Snaga koja je dugi niz godina primjer dobre prakse i uzor drugim komunalnim društvima održao je izlaganje na temu Kako pokrenuti kružnu ekonomiju i (p)ostati zelena prijestolnica Europe.

Osim tema iz područja gospodarenja otpadom mogla su se čuti i razmišljanja o turističkom razvoju lokalnih zajednica i budućnosti lokalne samouprave. U sklopu okruglog stola o budućnosti lokalne samouprave ministar financija Zdravko Marić je gradonačelnicima i načelnicima novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave te pojasnio nejasnoće. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudionicima konferencije kazala je kako će se u saborskoj proceduri uskoro naći prijedlog nacrta Zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvoje, što će biti od velike važnosti za okupljene nosioce vlasti u jedinicama lokalne samouprave. Na temelju tog Zakona moći će se uspostaviti strateška baza razvojnih projekata na nacionalnoj razini te se u skladu s tim idejama i projektnim dokumentacijama planirati aktivnosti razvoja na temelju lokalnih i regionalnih potreba. Ministar državne imovine Goran Marić kazao je kako u mobilizaciji i aktiviranju državne imovine leži veliki gospodarski potencijal, ali da predstoji veliki posao riješavanja kompliciranih imovinsko pravnih odnosa.