Cilj konferencije bio je okupiti predstavnike lokalne samouprave, komunalnih poduzeća te državnih agencija i institucija s ciljem edukacije i razmjene iskustava na području gospodarenja otpadom. Ona je postala tradicionalno mjesto susreta i razgovora predstavnika izvršnih i lokalnih vlasti, servisnih kompanija, financijskih institucija i proizvođača industrijske opreme. Kao i svake godine predstavnici Ivakopa nazočili su ovoj tematskoj konferenciji.

Uvodnim obraćanjem ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić naglasio je kako Hrvatska do 2020. godine treba dosegnuti razinu od 50 posto odvojenog prikupljanja te kako je u ovoj godini predviđena izgradnja infrastrukture kao preduvjet za dostizanje te razine.

Bitne informacije za sva komunalna poduzeća prenio je direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš, rekavši da će natječaj i javni poziv jedinicama lokalne samouprave za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada biti objavljeni do 15. ožujka, a isto tako za komunalna vozila i sortirnice u drugoj polovici 2018. godine.

Zanimljivosti iz Švedskog sustava gospodarenja otpadom i dobrog upravljanja energijom predstavili su Ronny Arnberg iz Švedskog instituta za zaštitu okoliša, te Johan Böök iz integrirane gradske komunalne tvrtke sa širokim spektrom područja djelovanja – proizvodnja i isporuka energije, gospodarenje otpadom, isporuka vode, usluge pružanja interneta, proizvodnje bioplina i iznajmljivanja električnih vozila.

Na samom kraju konferencije održane su dvije panel diskusije s temama modela financiranja cjelokupnog sustava i iskorištavanja otpada kao sirovina za industriju.