U organizaciji Zagrebačke županije i tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o., a na inicijativu komunalnog društva Ivakop d.o.o. kao suorganizatora, 19. travnja 2016. godine održan je prvi stručni skup Komunalna društva i gospodarenje otpadom u Zagrebačkoj županiji.

Cilj ovog stručnog skupa bila je uspostava komunikacije o stručnim i operativnim pitanjima, prenošenje znanja i razmjena iskustava između komunalnih društava s područja Zagrebačke županije koji gravitiraju budućem regionalnom centru za gospodarenje otpadom.

Tekst 1

Skup je bio namijenjen direktorima i tehničkom osoblju u komunalnim društvima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i pročelnicima komunalnih odjela, komunalnim redarima te svim ostalim stručnim osobama koje se bave područjem gospodarenja otpadom, a koji su se u velikom broju i odazvali.

U uvodnom dijelu, okupljenima se obratio zamjenik župana Zagrebačke županije g. Damir Tomljenović, koji je naglasio važnu ulogu edukacije građana u sustavu gospodarenja otpadom.

Nazočnima se također obratio gradonačelnik grada Ivanić-Grada, g.Javor Bojan Leš koji je u svom obraćanju spomenuo problematiku budućeg centra za gospodarenje otpadom čija je izgradnja bila predviđena na području grada Ivanić-Grada

Također, u ime tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije okupljenima se obratio i direktor tvrtke, g.Vlado Žigrović te istaknuo kako je namjera ovog stručnog  skupa bila okupiti direktore komunalnih tvrtki i rukovoditelje u tim tvrtkama kako bi se raspravljalo o poteškoćama, ali i pozitivnim primjerima gospodarenja otpadom.

Aktivnosti Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavila je načelnica Sektora za zaštitu okoliša gđa. Aleksandra Čilić, a u drugom dijelu stručnog skupa održane su prezentacije predstavnika  komunalnih društava s područja Zagrebačke županije, uključujući i prezentaciju direktorice komunalnog društva Ivakop d.o.o., gđe. Sanje Radošević.

Tom su prilikom svi okupljeni upoznati sa sustavima gospodarenja otpadom komunalnih društava iz najbližeg okruženja i projektima koji se provode u svrhu pružanja što kvalitetnije usluge korisnicima.

PANEL

U panel diskusiji u kojoj su sudjelovali pročelnik za komunalnu infrastrukturu i promet Zagrebačke županije Nenad Babić, načelnica sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić, stručni savjetnik u Gradu Velikoj Gorici Marko Ružić i pročelnica nadležnog odjela u Gradu Jastrebarsko Irena Strmečki-Šlat moglo se saznati koje natječaje planira Fond  za zaštitu okoliša u ovoj godini, što je sa budućim centrom za gospodarenje otpadom, koji su provedeni  u gradu Velikoj Gorici i kakvi su im planovi za budućnost, te kako prikupljanje i odvoz komunalnog otpada funkcionira u Gradu Jastrebarskom koji problem otpada rješava putem dodijeljene koncesije.

Kao glavni zaključci ovog stručnog skupa nametnulo se nekoliko tema koje predstavljaju zajednički problem svih okupljenih komunalnih društava, a stručni skupovi ovakve vrste prvi su korak u njihovom rješavanju.

I.E.