Dolaskom proljeća uobičajeno je krenuti u veliko proljetno čišćenje naših domova, spremišta, garaža. Osim zamjene zimske i ljetne odjeće, tom prilikom obično se rješavamo onih stvari koje nismo koristili duže vrijeme. I to na način da ih bacimo u smeće. Iako mi u komunalnom društvu Ivakop potičemo ponovnu upotrebu iskorištenih ili starih predmeta ponekad je teško uzeti si vremena, ili jednostavno upotrijebiti maštu i znati što napraviti s tim starim predmetom. Takav slučaj bio je i sa rashodovanim, zelenim kantama za smeće. Onima na kotačima. No upit jedne naše korisnice pokazao je da kante koje su otpisane, i trebale biti predane ovlaštenom oporabitelju, mogu dobiti novi smisao.

Gospođa Jasna Turk pokazala je da uz malo mašte i najčudniji predmeti mogu postati korisni. Kao ljubiteljica cvijeća i uređenja okućnice, rashodovane kante iskoristila je kao velike tegle. U jednoj je izbušila i rupe kako bi dolaskom proljeća rascvalo cvijeće obujmilo kantu poput kakvog šarenog grma. Drugu je, pak, kantu obojala u bijelo i tako ju decentno istaknula. Treću je iskoristila kao teglu za grm bušpana.

Vjerujemo da ima još entuzijasta poput gospođe Jasne koji u starim stvarima vide mogućnost nove upotrebe. Ako ste i vi obnovili neki stari predmet, pošaljite nam slike i kratki tekst na [email protected]. Na ovakav način potičemo ponovnu upotrebu starih iskorištenih predmeta u skladu s načelima kružne ekonomije. Razmislimo prije nego bacimo.

 

IMG_4816IMG_4814IMG_4815