Papirnati otpad

Ako smo išta naučili u proteklih nekoliko godina, to je važnost recikliranja, posebno kada je riječ o proizvodima koji su često u velikoj potražnji, poput papira. To je zbog jednostavne činjenice da dok oko 30% kućnog otpada čini papir, to se penje na čak 80% za neke uredske tvrtke. Kao rezultat toga, vlasnici tvrtki imaju odgovornost osigurati da se sav papir koji se koristi u svakodnevnom poslovanju sigurno i pouzdano odloži i reciklira.

Imajući to na umu, ovdje je vodič sa svime što trebate znati o papiru i pravilnom odvajanju papira.

Postupak odvajanja papira

Prije odlaganja papira, postoji nekoliko koraka koje biste trebali poduzeti kako biste povećali produktivnost sortiranja papira:

1. Provjerite je li papir čist

Glavni preduvjet da bi se stari papir mogao reciklirati je taj da on mora biti čist. Mokri, prljavi papir, papir s dodacima hrane i drugih nečistoća ne smiju se koristiti za reciklažu.

Prije odlaganja papira uklonite sve nečistoće s njega. Ako je papir zaprljan i iz njega se ne mogu ukloniti nečistoće tvari, ne smije se odlagati s razvrstanim otpadom jer može pokvariti cijeli sadržaj spremnika, a stari papir koji je već u spremniku učiniti neupotrebljivim za recikliranje.

2. Spljoštiti što je više moguće

Izravnavanjem razvrstanog otpada štedi se prostor kako u kući tako i u kontejneru, a samim time se i kontejner treba rjeđe prazniti. Na primjer, četiri spljoštene kartonske kutije mogu se pohraniti umjesto jedne nespljoštene kartonske kutije.

3. Razdvojite različite materijale prije nego što ih odložite

Ponekad se postavlja pitanje što učiniti s proizvodima od papira čiji dizajn uključuje elemente izrađene od drugih materijala.

U slučaju ove vrste proizvoda, materijale treba odvojiti jedan od drugog i odložiti u spremnik predviđen za odvojeno prikupljanje.

Na primjer, plastične umetke i slamke pakiranja pića treba odvojiti od papira i odložiti u odgovarajuće spremnike.

Dobra vijest je da su mnoge tvrtke za gospodarenje otpadom već prešle na sustav u kojem se papir, plastika i metal mogu odlagati u jedan razvrstani kontejner za otpad. Ovi se materijali mogu stavljati zajedno jer ne utječu na recikliranje jedan drugoga. Zajedno dolaze u sortirnicu, gdje se već razvrstavaju prema vrsti materijala i šalju na reciklažu.

Općenito, oznake specifičnih materijala koji se mogu odlagati u jedan spremnik za sortirani otpad mogu se naći na samim spremnicima. Međutim, ako nema uputa ili su nejasne, možete kontaktirati svog upravitelja otpada za informacije.

Što odlažemo u plave spremnike?

U plave spremnike treba odlagati:

  • novine, časopise, prospekte, kataloge,
  • bilježnice, knjige, telefonske imenike, slikovnice,
  • pisaći i kompjuterski papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice,
  • mape, kartonske fascikle, valovitu ljepenku, kartonske kutije (bez  ljepljive trake, plastike, stiropora i dr.).

U plave spremnike ne smije se odlagati:

  • indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir,
  • zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, pelene i sl.