Vezano uz plan izgradnje budućeg Centra za gospodarenje otpadom na lokaciji naselja Tarno, na području Grada Ivanić-Grada, tvrtka Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o. organizirala je stručni posjet jednom takvom postrojenju.

Direktorica komunalnog društva Ivakop d.o.o. Sanja Radošević sa predstavnicima tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o., direktorom Vladom Žigrović i voditeljem ekonomsko – financijskih poslova Filipom Ćurko, krajem listopada su posjetili MYT postrojenje u njemačkom gradu Ringsheimu gdje su im predstavljene ključne faze obrade otpada i njihovi rezultati.

Domaćin posjete, gospodin Glen Tobiason, predstavnik tvrtke ZAK – MYT upoznao ih je sa osnovnim informacijama o kompaniji te glavnim karakteristikama Maximum Yield tehnologije.

MYT postrojenje posjetili su i Dražen Arbutina, projektant i predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu te Gorazd Kolarić, konzultat MYT Business Unit GmbH-a.

Samo postrojenje, koje je u mogućnosti obraditi 100.000 tona godišnje, u pogon je pušteno 2006. godine i pokriva područje dvije pokrajine, koje su ujedno i vlasnici postrojenja. MYT tehnologija ne zahtjeva izdvajanje biootpada iz samog procesa obrade, već ga zajedno sa mješovitim komunalnim otpadom koriste u procesu obrade. Obrada se vrši u 5 faza koje su međusobno povezane. Krajnji rezultat obrade otpada je 38% RDF-a, 38% vode, 5% biološkog plina, 2% metala, 7% raznih ostataka i 10% minerala koji se odlažu na deponiju u sklopu postrojenja. Energija koja se proizvede zadovoljava potrebe postrojenje, ali i za grijanje 250 kućanstava u naselju. Uz troškove transporta, industrijama s kojima je potpisan ugovor, plaća se da preuzmu otpad iz goriva, tj. RDF.

MYT postrojenje         20141022_125833

Gospodin Tobiason potvrdio je da je ovakvu tehnologiju moguće primijeniti i na manje količine otpada, odnosno na područje veličine Zagrebačke županije, pri čemu se postrojenje planira modularno uz moguće buduće proširenje kapaciteta.